İki milyar yeni müşteri
Dünya üzerinde 1.8 milyar civarında müslüman tüketici bulunuyor, bu rakamın 2030 yılında %35 oranında artacağını gösteriyor. Üstelik yeni tüketici kitlesinin talepleri sadece gıda ve finans ile de sınırlı değil. Hizmetten, kozmetik ürünlerine uzanan geniş yelpazedeki helal ticaret pazarı krizden çıkamayan Avrupalıların da iştahını kabartıyor.
Helal Pazar büyüklüğü 1 trilyon doları buluyor. Başta Avrupalı şirketler olmak üzere birçok yabancı firma bu alana yatırım yapmak için hem teşvik alıyor hem hamle yapabilmek üzere hazır bekliyor. Gıda ve finans ile başlayan talepler hayatın diğer alanlarına da yayılıyor. Diğer yandan taleplere kayıtsız kalamayan şirketler farklı çözüm önerileri getiriyorlar. Örneğin Polonyalı bir şirketin ürettiği su geçirme özelliğine sahip olan tırnak cilaları helal ürün olarak pazarlanıyor. Hizmet sektöründe de büyük bir pazar oluşmuş durumda. Helal tatil gibi hizmet satışına yoğun talep var. Türkiye’nin öncü olduğu bu tür otel ve tatil köylerine çok sayıda yabancı turist geliyor.
Avusturya, Brezilya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerdeki et ithalatçıları da helal kazançta kar olduğunu görerek bu alana yönelmiş bulunuyorlar. Potansiyeli ilk fark eden ülke olan Malezya’nın 2011’deki helal ihracat tutarı 11.6 milyar dolara ulaşarak toplam ihracat içerisinde %5’lik paya ulaştı. 2008 yılında helal kozmetik ürünleri ve İslami kredi gibi ürün ve hizmetlerin tanıtıldığı bir fuar düzenleyen Dubai de, helal ticaret merkezi olma yolunda ilerliyor.
Müslüman tüketici nüfusunun artması, aslında uluslararası büyüklükteki firmaları çoktan harekete geçirdi. Örneğin Nestle 1980 yılında fabrikalarının %20’sinde helal standardını getirdi. Walmart, 2008’de başladığı helal ürün uygulamasını bugün 77 mağazasında sürdürüyor. Aralarında McDonald’s’ın da bulunduğu birçok fast-food zincirinin de helal et ürünleri satmaya başladığı biliniyor.
Bu konudaki en büyük sıkıntı ise sertifikasyon… Malezya ve Brunei Sultanlığı başta olmak üzere birçok ülkede helal sertifikaları devlet tarafından düzenleniyor. Bazı ülkelerde ise sertifikasyon işi özel sektöre bırakılmış durumda. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılan işlemlerle bugüne kadar 100’ü aşkın firma, 180’in üzerinde üründe helal belgesi aldı..
Kaynak: The Economist