Mülakat sürecinde ifade gücünün etkisi
Mülakat süreçlerinin başarısını etkileyen birçok kriterden bahsedilir. Onlarca püf noktaları sayılıp dökülür ve bir o kadar da tavsiyelerde bulunulur. Doğru bir etki bırakmanın ve mülakattan başarıyla çıkmanın ön koşulu adayın her anlamda donanımlı olmasından geçer.
Peki ya en önemlisi? Olmazsa olmazı hangisidir?
Öncelikle bu kriterleri önemli ya da önemsiz şeklinde bir sıralamaya sokmak doğru bir yaklaşım değildir. Mülakatı yapacak kişiden tutun da mülakat yapılacak pozisyon ve uygulanacak tekniğe kadar birçok etken bu önem sırasını değiştirebilmekte ve hatta bazen doğru olarak kabul ettiklerimizi yanlış olarak bizlerin karşısına çıkarabilmektedir. Ancak hiç şüphesi asla ödün vermememeniz gereken ve sizi bir yıldız gibi parlatacak olan sihriniz; “İfade Gücünüzdür”.
İfade gücü, anlatılmak istenen veya cevaplanmak istenen her ne olursa olsun mesajı karşı tarafa altın bir tepside sunan bir yetkinliktir ve bazı insanlarda doğuştan olabildiği gibi kimi zaman da yaşam içinde alınan eğitim ve deneyimlemeler ya da çalışmalar ile geliştirilmesi mümkündür. İnsanlar özellikle de iletişim ağırlık işlerde çalışan kişiler kariyer çizgilerini ifade güçleri ile çizerler. Çizginin aşağı ya da yukarı doğru ivme kaydetmesi tamamen kişinin sahip olduğu ifade gücünün etkinliği ile belirlenir.
Mülakat süreçlerinde ise, hangi alanda çalışıyor olursanız olun, ifade gücünüz sizin en büyük kozunuz olacaktır. Sorulan sorulara verilen doğru cevaplarla mülakatı yapan kişiye aranan kişi olduğunu ispatlayabilmek yetersiz olacaktır. Onlarca belki yüzlerce adayla görüşüldüğü düşünülür ise sizi onlardan ayırt edecek doğru ve etkileyici bir sunum ve ifade ile cevabı cebinize koyduysanız işler değişir. İşte o zaman görev size göz kırpıyor demektir.
İfade gücü dediğimizde aklınıza yaldızlı kelimeler ve süslü cümleler gelmesin. Tam aksine yalın ifadeler ve etkileyici kelimelerden bahsediyoruz. Yalın anlatım ile cevabı sadeleştirirken en doğru yerde seçilerek kullanılmış bir kelime-cümle ve tonlama akabinde mimikler ile ifade etmek istediğiniz her ne ise onu çok daha güçlü kılabilirsiniz. Uzun cümlelerden sakının ama eksik anlatıma da kaçmayın. Sorulan sorunun cevabını verin ve eklemek istediklerinizle konuya hakimiyetinizi ispatlayın. Asla ama asla olduğunuzdan farklı bir kimlik çizmeyin. Samimi anlatımınız ve gerçek düşünceleriniz ile cümleler ağzınızdan çıksın ve her bir cümle sizi yansıtsın. İç sesiniz her kelimeyi “evet bu sensin” dercesine onaylasın.
Çok bilgili, çok kültürlü ve hayatınızda yüzlerce hikayeye sahip olabilirsiniz. Ancak bunu ifade edebildiğiniz kadar toplumda dinlenirsiniz ve anlattıklarınız değer görür. Mülakatlarda da durum çok farklı değildir, emin olun! Kimse sizden bir yazar veya bir edebiyatçı edası ile konuşmanızı beklemez. Bekledikleri olanı aktarırken siz olabilmeniz ve sizde yarattığı etkiyi karşı tarafa da aynı şekilde hissettirebilmenizdir.
Birçoğumuz çok kitap okuyanlar, çok yazanlar, çok araştıranların değil konu her ne ise bunu çok iyi ifade edip ortaya koyabilenlerin söylediklerini dikkatle dinlemeyi tercih eder. Aday olduğunuz iş her ne olursa olsun o işin sizin olmasını istiyorsanız öncelikle siz “o” işe ne kadar uygunsunuz onu görüşme masasında ortaya koymalısınız. Bunu yaparken de ifade gücü etkisini ceketinizin cebine mutlaka önceden koymuş olmalısınız.