Raporlamanın Trendi Olur mu?
Yıllık raporlama dönemleri gelince; ister faaliyet raporu ister sürdürülebilirlik olsun soru hep aynı: Bu yıl nasıl bir rapor hazırlamalı, acaba bu yılın trendi ne? Kiminiz diyeceksiniz ki, “Raporun da trendi olur mu, rapor rapordur…” Devam edeceksiniz haklı olarak; “…rakamların ve içeriğin iyi olsun, yeter.” Ne deseniz haklısınız ama işin bir boyutu daha var; okutmak! Yapılan tüm araştırmalar okurun değiştiğini gösteriyor. Sabrı az, zamanı dar, kullandığı cihazlar değişken, üstelik multi-cihazlı bireyler bunlar. Bir de zamanı farklı yaşıyorlar; normal zamanda yatıp kalkmıyor, İstanbul’da Pekin saati, Londra’da Güney Amerika saati, New York’ta İstanbul saatini yaşayabiliyorlar.
Fotoğraf: Adidas 2019 Faaliyet Raporu
Raporun kritik unsurlarını bu girişin ruhuna uygun olarak şöyle bir özetleyecek olursak; kullanılan teknoloji, içerik, tasarım, inovatif uygulamalar, en önemlisi de geçirilen faaliyet yılı raporu rapor yapan öğeler. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, faaliyet yılı olarak performansı iyi olan kurumun raporu da bir sıfır önde başlıyor.
Faaliyet raporu hazırlayan içerik ajansı olarak bizim için trend’in adı tahmin edeceğiniz gibi “içerik”. Gerçi bizim için tasarım da içerik, kullanılan platformlar da… Verilerden göstergelere, mesajlardan marka imajına kadar içeriği yalın ve anlaşılabilir sunabilmek faaliyet raporlarındaki mucizemiz.
İletişimci olarak bizi can evimizden vuran da tabii onca emekle hazırlanan raporların Yönetim Kurulu toplantıları ya da zorunlu platformlara sıkışıp kalması. Oysa raporun asıl trendi sınırlarını yıkıp, kalıplarını kırıp “kurumsal iletişim ürünü” olarak yaygın şekilde kullanılması.
Mevcut durumda ise, rakam yorgunu raporları okutabilmek, hareket kazandırmak yönünde gösterdiğimiz çabalar adeta sonsuza kadar sürecekmiş gibi duruyor. Durum, Türkiye’ye özel değil, küresel gerçeği ifade ediyor. Şapka çıkardığımız çok yaratıcı örnekler de tabii ki var. Gelin görün ki, çoğu birbirinden ayrışmayacak kadar aynı.
Report Watch’a göre raporların aynılaşmasına yol açan nedenler şöyle:
- Şirketlerin ve finansal piyasaların globalleşmesi
- Raporlama standartlarının uluslararası hale gelmesi
- Talepkar ve bağlayıcı yasal düzenlemeler
- Yatırımcı ilişkileri ve kurumsal iletişimdeki kültürel homojenleşme
Aynılaşmanın panzehiri ne derseniz; gizli kahramanlar
- Orijinal içerik
- Hikaye anlatımı
- İletişim aracı hüviyeti
- Ulaşılabilirlik
Orijinal konsept ve tasarım, iyi teknoloji, ses, görüntü, multidisiplin özelliklerini toplamayı başaran Adidas örneğine göz atmanızı öneriyoruz. (linkten görebilirsiniz)
Hikaye anlatımı söz konusu olduğunda hem görsel hem videoya fark yaratan bir çalışma için linkteki örneği indirip inceleyebilirsiniz. Avusturya Otomobil, Motosiklet ve Turing Kulübü faaliyet raporunda çalışanları temsilen seçilen 6 personel kısa video kliplerde ve basılı QR kodunu kullanarak akıllı telefonunuzda çağırabileceğiniz 360 ° görüntülerde konuşuyorlar.
Bültende farklı örnekleri sizin için derledik. Sorularınız için İ[email protected]