Şirketlerde Kriz Yönetimi Üzerine Yeni Açılımlar
İletişim uzmanı, İçerik Fabrikası Yazarı Ali Rıza Değer, şirketlerin başarılı bir kriz yönetimi gerçekleştirmesi için nasıl bir bakış açısı geliştirmeleri gerektiğine ilişkin rehber niteliğinde bir yazı kaleme aldı. Ali Rıza Değer öncelikle krizin tanımını yaparak genel hatları ile olası nedenlerini aktarıyor:
“Sizlerin de çok iyi bildiği gibi; krizler, genellikle beklenmeyen bir anda ortaya çıkan ve önlemi alınmakta geç kalınan, olumsuz durumları yansıtır. Öngörü ve önlem mekanizmalarının çok yetersiz kalması sebebiyle, yaşanan gerilim dönemleri ve panik anları kriz olarak nitelendirilir.
Günümüzde en belirgin kriz nedeni; genellikle ekonomik açıdan hammadde ve tedarik zinciri maliyetlerinin artması ve de bunun fiyatlara yansıması sonucunda satışların düşmesi, tahsilat ve nakit akış tablosundaki aksaklıklar neticesinde, ödemeler dengesinin bozulmasıdır.”
Çoğu krizin yönetim hatalarından kaynaklandığı belirten Ali Rıza Değer, Prof. Dr. İsmet Barutçugil’den alıntı yaparak yöneticilere kriz zamanlarında izlenmesi gereken en doğru davranışları şu şekilde aktarıyor:
“Kontrolü ve sorumluluğu ele alıp; planlı, sistemli, akılcı ve soğukkanlı bir biçimde gereken eylemleri yerine getirmektir. Başarılı kriz yönetimi; etkili iletişimi, koordinasyonu, kontrolü ve etkin liderliği gerektirir. Çoğu zaman kriz dönemlerinde insanların duyarlılıkları artar, duygusal tepkileri yoğunlaşır(…) Kriz döneminde yönetimin açık ve dürüst davranması, krizin insani boyutunu ekonomik ve teknik boyutlarından önde tutması, sorumluluklarından kaçmayarak saygınlığını ve de güvenilirliğini koruması her şeyden daha önemlidir.”
Ali Rıza Değer bu kapsamda ele aldığı yazısında ayrıca 22 maddelik “Şirketlerde Kriz Yönetiminin Ana İlkeleri” listesi paylaşıyor.
Dünyada siyasi, ekonomik, sosyolojik dengelerin değiştiği, tüketim alışkanlıklarının yeniden tanımlandığı günümüzde bu gelişmeler pek çok alanda etkisini gösteriyor ve zaman zaman kendini kriz olarak gösteriyor. Bu gibi durumlarda özellikle şirket yöneticilerinin pek çok kaynaktan yararlanarak okuyup araştırma yapması; yenilikçi bakış açısı ve kriz anında doğru strateji geliştirme konularında ufuk açıcı olacaktır.
Ali Rıza Değer’in şirket yöneticileri tarafından okunması gereken yazısının tamamını yasal olarak indirip yararlanmak için lütfen buraya tıklayın.
YAYINA HAZIR, YASAL İÇERİĞİN İLK ADRESİ: İÇERİK FABRİKASI
İçerik Fabrikası, Türkiye’nin ilk ve tek, “yayına alınmaya hazır” ve “yasal” içerik satış platformudur. Hazır İçerik’ten kastımız şu: Kullanıcıların başlık, spot ve giriş kısmını görebildiği, ödemelerini yapar yapmaz satın alım gerçekleştirebilecekleri ve hemen yayınlayabilecekleri içeriklerdir. Aylık düzenli ya da ihtiyacınız olan sürede/sürelerde de istediğiniz içeriği talep edebilirsiniz.
İçerik Fabrikası’nda 100’den fazla yazar, binlerce içerik, onlarca fotoğrafçı, yaratıcı editör, tasarımcı ve uygulamacı yer alır. İç ve dış müşterilerine ulaşmak isteyen kurumlar özel olarak hazırlanmış içeriği, istedikleri konu, format ve tasarımda bu platformdan temin edebilirler. İçerik Fabrikası’nda aradığınız içerik yoksa ayrıca ısmarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz temada, röportaj siparişi de verebilirsiniz. Talep formunu doldurmanız yeterli… Hazır ve özel yazı siparişlerinizin yanı sıra editör ve yazar havuzundan da talepte bulunabilirsiniz. Editörlerimiz sizin için uzaktan ya da belirli süreli olarak kurumunuzda hizmet verebilir.
YAZAR HAKKINDA
Ali Rıza Değer, İş Bankası, Paşabahçe, Aygaz, İzocam, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, Pimas, Sandoz, İngiltere Konsolosluğu, Kaleterasit, Kalebodur, Kalekim, Kaledekor, Kalevit ve Çanakkale Seramik gibi birçok şirkete, Türkiye’nin her yerinde, KKTC’de ve Almanya’da, reklamcılık ve halkla ilişkiler hizmeti verdi. Sosyal Sorumluluk Projeleri, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi & Kurumsal Sosyal Sorumluluk gibi konularda “Proje Başkanı” olarak, çalışmalarına devam ediyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARINDAN
- Ahhh şu patron zihniyeti! (Ama hangisi? Al birini vur ötekine!…)
- 2023’E – 5 Kala/Turquality…
- Kurumsal yaşamda statü ve provasız kostümler
- Büyük veri analizleri ve sektörel farkındalık (Big Data)…
- Şirketinizin yansıması & çalışanlarınız için iç ve dış destekler…
BENZER YAZILAR:
– Krizleri fırsata çevirebilirsiniz
– Krizi yöneten iyi liderdir
– Krizi tırmanmadan bitirmek