Sunum Hazırlama Önerileri
Sunumlar genellikle çok uzun, sıkıcı ya da anlatılmak isteneni tam olarak anlatmıyor. Oysa birkaç küçük değişiklikle sunumuzu çok daha ilgi çekici ve etkili bir hale getirebilirsiniz. Nasıl mı?
Yazıyı kısaltın ve yalnızca ana noktalarını yazın: Birçok sunumda ekranda cümlelerin tamamı yer alır ve dinleyiciler ekranda yer alanları okurken, sunumu yapan kişiye ilgilerini kaybederler.
Logonuzu her sayfada kullanmayın: Sizin kim olduğunuzu ve şirketinizin adını hatırlayacakları konusunda dinleyicilerinize güvenin. Logonuzu yalnızca ilk ve son sayfalarda kullanın ve sunumuzun sizin kalitenizi yansıtan ve akılda kalmada etkili bir araç olduğunu unutmayın.
Seyircinizi tanıyın: Sunumuzu hazırlamadan önce dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli nokta hangi hedef kitleye hitap ettiğinizdir. Hedef kitlenizi araştırdıktan sonra onlara hangi bilgilerin ilginç geleceğini sunumuza ekleyebilirsiniz.
Bilgi dozunu ayarlayın: Çok fazla bilgi yerleştirmek iyi bir sunum hazırladığınız anlamına gelmez. Aksine hedef kitlenizi fazla bilgiyle sıkabilirsiniz. Seyircinizin konu hakkında sizin kadar uzman olmadığını unutmayın ve bilgileri parçalara bölerek sunun.
Yalnızca kendinizden söz etmeyin: Birçok sunum “Kurumsal kimliğimiz”, “Tarihimiz, “Vizyonumuz, misyonumuz”, “Müşterilerimiz”, “ Niye bizi seçmelisiniz” gibi bilgiler içerir. Bütün bunlar son derece gerekli bilgiler. Öte yandan yalnızca şirketiniz ile ilgili bilgiler sunumunuzun etkisini azaltabilir. Bu noktada, işin içine hedef kitlenizin endişelerini, beklentilerini ve bunlara sizin önereceğiniz çözümler gibi bilgileri katmak da son derece önemli.
İzleyicinize az bilgi verin: Slaytlarınızda bazı kilit bilgileri özellikle eksik bırakın ve yazmayın. Şirketiniz ile ilgili her şeyi açıklamayın. Bu şekilde seyircileriniz her kelimenizi dikkatle dinler ve size bağımlı olur. Eğer seyircilerinize rakamların ve ayrıntıların yer aldığı bir açıklama yapmak istiyorsanız, sunumdan ayrı bir belge olarak dağıtın.
İnteraktif olun: Sunumlarda, genellikle siz, seyircileriniz ve içinde yer alacağınız medya organı bulunur. Seyircilerle diyalog ve iletişim kurmak gibi yollarla yaratacağınız sinerji, sunumuza renk katar.