Televizyon stresini yenmek için 10 ipucu
Bir televizyon programına davetlisiniz ve şimdiden bir heyecan aldı yürüdü… Nasıl hazırlık yapmak, program yapımcısı ile nasıl diyalog kurmak, heyecanı yenmek için nelere odaklanmak, özetle program öncesinde de süreci nasıl yönetmek gerekiyor? İşte İndeks Medya İlişkileri Eğitimi’nden 10 ipucu.
- Önce kabullenme: Sinirli / gergin olmanız doğaldır. Öncelikle bunu kabul ederek işe başlayalım. “Sakin olmalıyım” diye üzerinizde baskı kurduğunuz sürece heyecanınız yatışmayacaktır. Bunu olağan karşılayıp üstesinden gelmeye çalışın.
- Ses kontrol: Televizyona çıkmadan önce heyecanınız henüz kontrol altında alınmış durumda değilse ses tonunuzu bir kontrol edin ve birkaç ses provası yapın. Bu provalar heyecanınızı da yatıştırmaya yarayacaktır. Provalarınızın sonucunda enerjik bir ses tonu yakalamaya çalışın.
- Nefes egzersizi ile çok şey değiştirecek: Kendinizi gergin hissettiğiniz süre boyunca sırtınız dik olacak şekilde oturun, gözlerinizi kapatın ve burundan karnınıza nefes alıp burundan karna dolan nefesi yavaşça çıkarın. Bunu 10 kez tekrar edin ve her nefes veriş sürenizi bir miktar daha uzatmaya çalışın. Örneğin 6’ya kadar sayarak nefes alın, önce 6’ya kadar sayarak nefes verin ve gittikçe nefes verme sayınızı 8 ve sonra 10’a çıkarın.
- Hazırsanız daha az heyecan hissedesiniz: Hazırlıklı, güvenli, dostça, rahat, ilgi çekici, iletişime açık, güler yüzlü, sohbete hazır ve en önemlisi kendiniz olun.
- Hazır olmak ne demek? Şöyle ki ne anlatacağınızı, vereceğiniz mesajı, size verilen kısıtlı süre içinde net ve anlaşılır şekilde aktarmalısınız. Program öncesi alacağınız medya ilişkileri eğitimi ile bunun üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Profesyonel medya ilişkileri eğitmenleri sizi gerçek zamanlı simülasyonlarla röportaj ya da televizyon programlarına hazırlayacaktır. Diğer yandan konuk olacağınız programın yapımcısından programda hangi konuların işleneceğini, sizden başka kimlerin konuk olacağını ve sizin programda nasıl ve niçin yer alacağınız hakkında bilgi alın. Sizi nelerin beklediğini bilmek de hazırlığın önemli bir parçası.
- Kameraları unutun: Evet konuşmanızın içeriği mesaj vermek istediğiniz kitleyi ilgilendirmeli ve zaten buna göre bir içerik hazırlığı yapmış olmalısınız; ancak o anda konuşurken konuyu sadece karşınızdaki sunucuyu anlattığınızı düşünün. Her gün bir sürü insanla yüz yüze ve bire bir iletişim içine giriyoruz değil mi? Kameraların unutun, böylece daha rahat hissedeceksiniz.
- Karnınız ne çok aç ne de çok tok olsun: Boş mide, guruldayıp sizi rahatsız edebilir ve çok açsanız kan şekeriniz düşebilir. Çok toksanız hazım sorunları yaşayabilirsiniz. En iyisi 2 saat öncesinden midenizi rahatsız etmeyecek basit yiyecekler yemek.
- Konuk olacağınız programı tanıyın, çalışın: Röportajın yer alacağı programı daha önceden izleyin, program akışını öğrenin.
- Neden oradasınız? Yapımcının konu ve kuruluşunuz hakkındaki bilgi derecesini ve yaklaşımını öğrenin…
- Sürpriz soruları önlemek için… Program öncesinde, sunucuyla ya da programı hazırlayan kişiyle kısa da olsa sohbet edin. Vereceğiniz bilgiler, yeni sorulara ortam hazırlar. Üstelik tamamen hakim olduğunuz konuya odaklanır ve sürpriz soruların oranını düşürmüş olursunuz.