Trump şimdi de Twitter’la karşı karşıya
Batı’da milliyetçi rüzgarlar sert esiyor. ABD’de Cumhuriyetçiler’in yükselişi, Avrupa’da sağ eğilimli siyasi partilerin iktidara iştahla uzanan elleri… Klasik sonuç basın özgürlüğünün kısıtlanması, sorgulanması ve bu yönde adımlar atılması.
Tarih tekerrürden ibarettir klasik sözüne şapka çıkartacak olsak da bugün tarihten çok farklı. Bireylerin teknoloji kullanımı ve medya ile ilişkileri değişti. Çünkü artık bireylerin sosyal paylaşım platformları aracılığıyla kendi medyası var. Bireysel medya kitlesel medya kimi zaman elele, kimi zaman karşı karşıya ama var.
Muhafazakar iktidarların yurttaşları üzerinde baskı kurma çabalarını sosyal paylaşım platformlarına yansıtması yeni bir gelişme değil. Uzak Doğu’da bazı arama motorlarının ve video paylaşım sitelerinin yasaklanmasıyla başlayan dalga Batı’ya da hızla kayıyor.
Özetlemek gerekirse sosyal medyayı tam bir “baş belası” olarak görmek modern çağın yönetim sistemleri için olağan. Öyle ya artık ne bilgi saklanabiliyor ne de bilginin akışı engellenebiliyor.
Bu furyaya geçtiğimiz Kasım ayında iş başına gelen ABD Başkanı Donald Trump da katıldı. Göçmenler, demokrasi ve özgürlükler konusunda sert sözleri ve tutucu tavırlarıyla dikkat çeken ABD Başkanı’nın hedef tahtasına Twitter da katıldı. Kendine yapılan eleştirileri hoşgörüyle karşılamakta güçlük çeken ABD Başkanı, Trump karşıtı siyasi görüşünü mizahi dille ifade eden bir Twitter hesabının sahibini öğrenmek için sosyal medya sitesi üzerinde baskı kurguladı.
Twitter olumsuz yanıt vermekle kalmadı, hamleye hamleyle karşılık vermeye hazırlanıyor. Dünyanın nabzını tutan sosyal medya sitesi ABD hükümetine dava açıyor. Prensip ve ilkesel olarak @ALT_uscis adlı hesabın bilgilerini vermeyeceğini bildiren Twitter açıklamasında “Her ABD vatandaşı açıkça veya ismini gizleyerek politikacıları eleştirme ya da siyasi görüşünü özgürce ifade etme hakkına sahiptir” dedi. @ALT_uscis hesabı ise Trump’un bu yaklaşımından sonra ABD’nin en çok takip edilen Twitter kullanıcıları arasında girmeyi başardı; takipçi sayısı 43 bine çıktı.
Basın ve ifade özgürlüğü artık istisnasız dünyanın her yerinde tartışılıyor, istisnasız hepimizin konusu.