Yoksa sizin kriz planınız hazır değil mi?
Kriz, ne kadar kontrollü gitseniz de çalışanınızın atacağı bir tweet’e, müşterinizin doğru ya da yanlış yazacağı bir facebook postuna, sorumluluğunu üstlendiğiniz şirketle ilgili spekülatif ya da doğru bir habere bakar… Beklenmedik bir anda yakalar, tehdit eder, hoşgörülü ve esnek değildir, acımasızdır. Rutini, düzeni bozar, sizi belirsizliklerin ortasında bırakır. Karşı eyleme geçilmezse onarılması mümkün olamayan, her açıdan pahalı sonuçlara neden olabilir.
Kriz iletişimi nedir?
İndeks İletişim Kurucusu, Gazeteci Yaprak Özer’in kriz iletişimi üzerine tarifi oldukça net ve açıklayıcı:“Kriz iletişimi, kriz yönetiminin hayati bileşeni, operasyonel bir parçası! Kriz ve kriz tehdidi sürekli bilgi akışına ihtiyaç duyar; bilginin işlenerek yorum haline getirilmesi iletişim kanalları vasıtasıyla paylaşılması esas olmalı. Kriz patlak verdiğinde toplumda yükselen heyecan, gerginlik, korku ve panik haline tepki vermek için sınırlı bir süre olduğunu unutmamak gerek. Bu sürede, krize yol açan olayın anlaşılmasını sağlayacak veriye ulaşmadaki engeller, belirsizlik ortamı yaratmakla kalmaz yeni krizler yaratmak için var gücüyle çalışır. Dedikodu, spekülasyon, varsayım ve çıkarsama gibi hatalı-yanlış-eksik bilgileri içine çeker. Gergin atmosferle, belirsizlik durumu birbirlerine eklemlenir. Sonucunda da ortaya istikrarsız enformasyon ortamı çıkar. Kriz iletişimi yönetimi de istikrarsız enformasyon ortamının yönetilmesidir.”
Krizde Yapılması Gerekenler:
- Kötü haberleri kendiniz açıklayın. Böylece kontrolü elinizde tutabilirsiniz.
- Basın toplantısına önem verin.
- Bir sözcü seçin ve mümkün olduğunca röportajları bu sözcü aracılığıyla yapın.
- Gerçeği söyleyin.
- Kendiniz olun.
- Olası soruları öngörmeye ve uygun yanıtları belirlemeye çalışın.
- Sadece doğrulanabilir bilgileri açıklayın.
- Kısa ve öz konuşun.
- Duyarlı ve ilgili davranın.
- Olumsuz ifadeler kullanmayın.
- Sükunetinizi ve sakinliğinizi her koşulda korumaya çalışın.
- Medyanın taleplerine olabildiğince çabuk yanıt vermeye gayret edin.
- Gelişmelerden medyayı, ailenizi ve personelinizi haberdar etmeyi ihmal etmeyin.
Krizde Yapılmaması Gerekenler:
- Spekülasyondan kaçının.
- Meseleyi abartmaktan ve küçümsemekten kaçının.
- “Off the record” konuşmalar yapmaktan kaçının. Söyleyeceğiniz her sözün yayınlanacağını farz edin.
- Saldırgan sorular karşısında kendinizi kaybetmeyin, soğuk kanlı olmaya çalışın.
- Tek bir gazeteciye özel röportaj vermeyin.
- Kişisel bilgilerinizi açıklamayın.
- Kimseyi suçlamayın.
- Eleştirilere aşırı tepki vermeyin.
- “Yorum yok” ifadesini kullanmayın.
Medya İlişkileri Eğitimi Kriz İletişimi Modülü ile yapılacak ve yapılmayacakları doğru bir şekilde uygulamak, tutarlı bir iletişim stratejisi geliştirmek mümkün. İletişim Profesyonelleri tarafından verilen bu eğitim; medyanın yapısı ve işlevi üzerine analizleri, kurumunuzun iletişim araçlarındaki görünürlüğünün analizini ve buna istinaden geri bildirimleri, sektör-rakip analizleri ile basın toplantısı-roadshow simülasyonlarını içeriyor.