Baban kim?
Muhtemelen Bill Gates!
Cortana’yla tanıştınız mı? Henüz bu şerefe nail olamayanlar için hızlı bir giriş yapalım… Ama önce, merak ettiğiniz “çocuk kim?” sorunuzun yanıtı: Microsoft’tan olma Cortana!
Yapay zeka önceleri bir hayaldi. Sadece fütüristik-fantastik filmlerde görebileceğimiz, hatta zaman zaman acıdığımız, insanlıktan ne yazık ki nasibini asla alamayacak, duygusuz birer kah insanımsı kah uzaylı bir olguydu.
Yapay zeka epey yol kat etti. Günlük hayata girmesi zor olmadı. Amazon’un Alexa’sı ile dijital kullanıcılarının dikkatini çeken ve iPhone’un Siri’si ile cebe giren yapay zeka şimdi de Microsoft’un geliştirdiği Cortana ile farklı bir boyuta taşınıyor. Son derece “karizmatik” bir kişisel asistan olan Cortana’nın ardında güçlü bir ekip görev alıyor. Tabii espri yeteneğiyle ona can veren Jonathan Foster’ın bu ekipteki yeri ise apayrı.
Cortana’yı bir kere telefonunuza yüklediğinizde onu muhtemelen asla susturamazsınız. Fıkralar anlatır, merakınızı giderir, aramalarınızı sonuçlandırır, hatırlamak istediklerinizi karşınıza çıkarır ve belki de en tuhaf sorularınız karşısında bile ciddiyetini bozmadan durumu idare etmeye çalışır. Evet, yapay zeka ürünleri artık “durumu idare etmek” gibi insansı tepkiler de verebiliyor.
Video oyunların tutkunları Halo’yu çok iyi bilir. Cortana, Halo oynayanların mutlaka hatırlayacağı bir kahraman. Master Chief’in tek arkadaşı olan Cortana Microsoft’un kişisel asistan uygulaması Cortana’ya da ismini vermiş. Google Now’a rakip olarak piyasaya 2014’te sürülen Cortana, o günden bugüne epey yol aldı. Microsoft’un bu yapay zeka uygulamasının arkasında gazeteciler, romancılar, şairler, sinemacılar ve dramaturglardan oluşan, tecrübeli dev bir kadro yer alıyor. Bu ekibin en önemli üyelerinden biri ise elbette Cortana’nın içerik yöneticisi Jonathan Foster.
Trol sorular icat etmek…
Foster, yazarlardan oluşan ekibiyle Seaattle’ın dışında Cortana’nın içeriklerini oluşturuyor. O, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde sinema ve dramatik yazarlık eğitimi almış değerli bir isim. Bugüne de birçok tiyatro piyesi ve bir roman yazan Foster esprili skeçler yaratmaktan da hoşlanıyor. Yaptığı işin; iyi eğitimli insanları, insanlığın varlığına dair düşünmeye sevk ettiğini söylüyor. Foster günlerini Microsoft’un kampusunda, Cortana’nın sinirlerini harekete geçirecek hayal ürünü olasılıkları ve onu trolleyecek tuhaf soruları kurgulayarak geçiriyor. Nedir bu sorular? Mesela… Senin baban kim? (Teknik olarak muhtemelen Bill Gates olabilir) Google mı yoksa Bing mi, hangisi daha iyi? (Tabii ki Bing Bing!) Hayatın anlamı nedir? Trol sorular uzayıp gidiyor…
Foster’ın yazın yeteneği, espri anlayışı ve tabii yirmi yılı aşkın süredir bu alanda çalışan, yazıp çizen ekibi Cortana’yı gerçekten karizmatik bir kişisel asistana dönüştürüyor. Bu kişisel asistan her ne kadar yapay zeka olsa da Foster’a göre; gelişmiş espri yeteneği gibi insanların içinde “en iyi” olan ne varsa Cortana ile dijitale taşınıyor.