Çekirdek ekip ve network danışmanlığı
(Yazar: Ali Rıza Değer, İçerik Fabrikası)
Ekip içindeki arkadaşlarınıza baktığınız zaman aşağıdaki tiplere rastlamanız kaçınılmazdır. Zaten insanları tek bir kategoride görmemiz mümkün değil. Onlar da aslında bu işin tuzu – biberi. İlgisiz-bilgisiz, ilgili-bilgisiz, ilgisiz-bilgili, ilgili-bilgili üye gruplarınıza dikkat edin!..
- Grupta hiç ısrarcı olmayın. Boş verin gitsin…
- Grubu eğitin, bilgilendirmeye çalışın ve yalnız bırakmayın…
- Gruptakilere; özel ilgi, çalışma tarzlarını kolaylaştırıcı çeşitli hediye extra prim gibi motivasyon taktikleri uygulayabilirsiniz.
- Tabii en değerli grubunuz 4. grup… Eğer grubunuzda size bağlı ve saygılı üyeler varsa yaşadınız…
Ekibinizi network’e ve size inanan ve de konuya ciddi bir iş olarak bakarak sizi kopyalayacak üyelerden oluşturun… Bir kaç denemeden sonra… olmuyor, o insanları nereden bulucağım, bu iş olmuyor demeyin. Siz inandıysanız mutlaka başkalarıda inanır!.. En azından inandırma çabalarınızdan bir süre daha vazgeçmeyin. Devamlı yeni kontaklar kurun!..
*ONLARLA İLGİLENİN… *ONLARI EĞİTİN… *ONLARA GÜVENİN… *ONLARI BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN… *ONLARI MOTİVE EDİN… *ONLARI KENDİ KANATLARIYLA UÇURUN… (Ancak aşağıdaki detaylara göre ve performanslarını ölçümleyerek… Telefon + Randevu + Toplantı + Seminer + Ürün + Aktiflik + Üye Kaydı v.s. ve de kontrolu, elden bırakmadan!..)
NETWORK & KENDİ KANATLARINIZIN ÜZERİNDE UÇMAK ,
BİLGİ YETENEK DENEYİM AKIL GÜCÜ KALDIRMA KUVVETİ,
ATALET OLUMSUZ BAKIŞ AÇILARI ÖNYARGI BEN MERKEZCİLİK TEMBELLİK AYAK BAĞLARI UMURSAMAZLIK KISKANÇLIK GERİLETİCİ KUVVET YERÇEKİMİ
CESARET AZİM GÜCÜ MOTİVASYON GÜÇLER YÖNLER İTİCİ KUVVETLER
Danışmanlığa gelince, (Danışman, deyince aklınıza meşhur papağan fıkrası gelmiştir herhalde. Gelmediyse, merak etmeyin burada anlatmayacağım. Ancak, dinlemek isteseniz ilk karşılaşmamızda hatırlatın…)
Evet Danışmanlığa gelince… diyelim ki; çok arzu ettiğiniz bir yere, gitmek istiyoruz. Ama nasıl gideceğinizi bilmiyorsunuz. Elinizde sadece adres var. Karar verdiniz, yola çıktınız ve gitmek isteğiniz yere ulaşmak için tüm yolları denediniz. Sonuçta 2 şık var. Ya istediğiniz yere ulaşırsınız, ya da ulaşamazsınız.
Ulaşamazsanız, zaten yapacak bir şey yok. Sonuçlarına katlanarak; ya yeniden denersiniz, ya da vazgeçersiniz.
Diğer olasılıkla istediğiniz yere ulaştığınızı düşünelim. Ancak ulaştığınızda çok yorulmuş ve tüm kaynaklarınızı tüketmiş olabilirsiniz. Oysa, yola çıkmadan önce, bilen birine yolu sorabilir ve gitmek istediğiniz yere, en kısa zamanda, en rahat şekilde ve en ekonomik yoldan varabilirdiniz.
Danışmanlık, işte böyle bir şey… Uzmanlık alanı ile ilgili kendisine sorulan yolu, en doğru şekilde tarif edebilmek danışmanın asli işi. Gelecekte olmak istediğiniz yere, nasıl ulaşacağınızı gösteren yol haritanızın çizilmesi ve o yol haritasına göre ilerlerken, uzun ve gereksiz yollara sapılmasının engellenmesi, önemli bir şekilde maddi ve manevi kayıpları önler. Ancak, orijinal danışmanlar sadece sorulan yolun tarifini yapmaz, taşın altına elini koyar ve yol arkadaşlığı yapar!..
Bizim işimiz insanlarla…
İstediğimizi elde etmek için, ne istediğimizi bilmemiz gerekir!..
Son olarak, insan ilişkilerinde hiç unutulmaması gerekenler;
(Kopernik’in, “Dünya; herkezin kendi etrafında döner.” sözünden hareketle ve hiçbir zaman unutmamanız dileğiyle…)
*) İnsanların en sevdikleri şey nedir? (Kendileri)
*) İnsanların hiç sevmedikleri şey nedir? (Eleştiri)
*) İnsanların en kolay ürettikleri şey nedir? (Mazeret)
*) İnsanların en zor ürettikleri şey nedir? (Çözüm)
*) İnsanların en çok hoşlandıkları şey nedir? (Takdir Edilmek)
*) İnsanların en kıskandıkları kimlerdir? (Başarılı Rakipler)
*) İnsanların en kolay verdikleri şey nedir? (Nasihat)
*) İnsanların en zor verdikleri şey nedir? (Tabii ki… Para)
HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN… B O L K A Z A N Ç L A R