KURUMSAL VERİMLİLİK NEDİR, NASIL SAĞLANIR?
KURUMSAL VERİMLİLİK NEDİR, NASIL SAĞLANIR?
Yönetim Danışmanı, İçerik Fabrikası Yazarı Özhan Atalay kurumsal verimlilik üzerine kaleme aldığı yazısında önce bu kavramın basit ve anlaşılır bir tanımını yapıyor: “Verim, vermekten gelen ve kullanılan girdiler karşılığında alınan çıktının miktarını gösteren subjektif bir kavramdır. Diyelim 10 birim doğalgaz ile 12 birim elektrik üretiyorsunuz. 10=12, sizin verim değerinizdir. Çıktı 12 birimin altında düştüğünde veriminiz azalmış, tersinde artmış demektir.”
Enerji verimliliğinden personel verimliliğine konuyu her yönüyle ele alan Özhan Atalay, bir işletmenin nasıl verimsiz hale gelebileceğini de örneklerle aktarıyor:
“Bir restaurant açmaya karar verdiniz, yaptığınız satış tahminleri ortalama günlük ziyaretçilerin 200 kişi olacağını belirtiyor. 200 kişilik bir restaurant dizayn ettiniz. Mutfağınız, servis alanınız, depolarınız, personeliniz 200 müşteriye göre dizayn edildi. Restaurantınıza ortalama günlük 100 müşteri geliyor ise verimsiz bir restauranta sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Hemen yanı başınızdaki 50 kişilik restaurant 50 kişiyi doldururken size 100 kişi gelmesine rağmen diğeri para kazanırken siz kazanamazsınız.
Hizmet işletmeleri gibi imalat ve sanayi işletmeleri de belirli satış beklentilerine dayanarak hesaplanan imalat kapasitelerine göre kurulurlar. Bir imalat işletmesini sabah 9 akşam 6 çalıştırıyorsanız, yani 7 gün 24 saat çalıştırmıyorsanız verimsiz kullanıyorsunuz demektir. Diğer bir deyiş ile makinalarınızın amortismanı, kiranız, genel giderleriniz size 3 misli pahalıya gelir. İmalat işletmelerinde en önemli şeylerden biri kapasiteyi full doldurmak, eksik kapasite ile çalışmamaktır. Bu sebepledir ki pek çok işletme ikinci, üçüncü markalarını oluşturup aynı tesiste üreterek kapasiteyi doldurma yoluna giderler.
Schindler Asansör fabrikasını kapattığımızda sattığımız her asansörün satış fiyatının 4 mislinden fazla imalat maliyeti bulunmakta idi. Öyle ya ayda örneğin 100 asansör üretmek üzere tasarlanmış bir tesiste 30 asansör üretirseniz başınıza gelecek olan şey budur.
İmalat işletmelerinde verimsizliğe neden olan en önemli noktalardan bir tanesi de atıklardır. Atık, parasını vererek satın aldığınız hammaddedir. Ne kadar fazla atık üretiyorsanız o derece yüksek verimsizlik ile çalışıyorsunuz demektir. Enerji verimliliği de, ülkemizde en ihmal edilen konulardan bir tanesidir. Binalar yıllarca yalıtım yapılmadan kullanıldılar, yıllarca % 30 dan fazla enerji israfı yapılarak ısıtıldılar. Türk insanı önümüzdeki 10 yıldaki elde tutma maliyetine değil şu anda cebinden çıkacak paraya baktığı için bu yatırımları yapmadı. Hala pek çok yerde imalatı bile yasaklanmış, eski klasik ampuller kullanıldığını görüyorum. Bunlar 100 watt harcıyor 97 watt ısı 3 watt ışık enerjisi üretiyor, yeni teknoloji led ampullerin 30 misli fazla enerji sarf ediyorlar ama kullanılıyorlar.
Personel verimliliği de tartışmasız firmalardaki en önemli çalışma alanlarından bir tanesi. Mutlu personel verimli çalışıyor, motivasyonu olmayan personel verimsiz çalışıyor, personel motivasyonu müşteri memnuniyetinin en önemli fonksiyonu. Memnun müşteri de firmaya kazanç bırakıyor, dolayısı ile personel motivasyonu, firmanızın endirekt de olsa uzun vadede karlılığını etkileyen önemli kalemlerden bir tanesi.
Kurumsal verimliliğin sağlanmasına yönelik alınabilecek önlemleri yine basit ve anlaşılır örneklerle destekleyerek açıklayan Özhan Atalay’ın çalışmasının tamamını okumak için lütfen tıklayın.
İçerik Fabrikası yazarı Özhan Atalay’ın diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
- Kapanan şirketlerin açılanlara oranı her yıl artmakta
- Konut fiyatlarında balon var mı yok mu?
- Öfkeyi kararlılığa çevirebilmek
- İş yaşamında güven
- Kurumsal verimlilik
- Başkalarını yargılama eğilimi hakkında